Droga na zesłanie - podróż pociągiem i statkiem - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, zesłanie w głąb Rosji, Republika Komi Droga na zesłanie – podróż pociągiem i statkiem Ja byłam w ciąży. I myśmy jechali... zabrali nas na maszyny towarowe do stacji kolejowej. Na stacji kolejowej stały koleje towarowe, nie pasażerskie. Bardzo dużo ludzi. Tysiące, tysiące. Ja nic nie wzięłam, inni wzięli i myśmy w tych wagonach, zamknęli nas, zakryli, że nie… bo jeszcze, dokąd my uciekamy? A nas zakryli na pręty żelazne. Zamknięte. Okienko było takie zakratowane maleńkie. Na ubikacje, to gdzie te drzwi, że oni zamknęli [wagon], to była taka... też tak żeby tak trzeba było zrobić tak w ubikacji i to wyszło jak kolej jechała. Mężczyźni, i kobiety, i dzieci,...