Ślub z Moszem Wajsmarderem i pobyt w Brześciu - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, ucieczka na wschód, Bug (rzeka), ślub, dziadkowie Ślub z Moszem Wajsmanderem i pobyt w Brześciu Ja pojechałam z [moją koleżanką do Brześcia]. Moja matka płakała: „My się już nigdy więcej nie zobaczymy”. Ja mówię: „Co ty mówisz?” I ja z nią pojechałam razem, to się jechało furmanką, furmanka i koń, już nie było żadnej komunikacji. Wszystko Niemcy zabrali. I tak myśmy dojechali, dzień i noc, dojechaliśmy do Bugu. Tam przeszliśmy łódką i tam miałam już dom z moim mężem. I ja miałam tam ciotkę, że ona była w moim wieku, jak moja matka urodziła mnie, to babka była młoda, miała czterdzieści dwa lata, urodziła też jeszcze dziecko. To myśmy były jak koleżanki, a ona była moją...