Spotkanie z żołnierzem niemieckim na klatce schodowej na ul. Lubartowskiej 18 - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nim ja wyjechałam, miałam bardzo niesympatyczny wypadek z Niemcem. Ja miałam koleżankę, która mieszkała na Lubartowskiej 18. To był dom Zajfsztajna, wiedzieli o tym domu. I tam ona mieszkała. Już wyszła za mąż, bardzo młodo, jak miała dwadzieścia lat. Miała może dwadzieścia trzy lata już i ona tam mieszkała. I ja do niej poszłam – każdej soboty tam u niej byłam – a na szóstą ja musiałam wrócić prędko [do domu] na Nadstawną ulicę, bo od szóstej już nie wolno było być na ulicy, wszyscy mieli być zamknięci w domach. I ja wyszłam od tej koleżanki było może dziesięć minut przed szóstą, i ja zeszłam ze schodów, i do tego domu weszedł Niemiec z karabinem. Wszyscy się bali przed Niemcami. I ja nie wiedziałam co zrobić, czy wyjść, czy wrócić na górę, bo zeszłam pół schodów. Ja chciałam wrócić,...