Życie kulturalne w przedwojennym Lubline - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, życie kulturalne, esperanto, Kultur-Liga, potańcówki, radio Życie kulturalne w przedwojennym Lublinie Życie kulturalne [było] bardzo bogate. Myśmy zawsze szukali kulturę, nauki. Myśmy mieli na przykład Zrzeszenie Akademików Żydów na Lubartowskiej 16. Ja pamiętam ten dom w podwórku. Tam był lokal taki, duże mieszkanie i tam był nasz klub. I jakie referaty tam były! Dzisiaj cała kultura [to jest, że] się idzie do restauracji jeść, to jest teraz kultura wszystkich ludzi... Wtedy co tam nie było? Tam były gazety, tam były referaty każdego wieczoru, raz w tygodniu tańcówki, wycieczki, kulturalne życie na wysokim stopniu. Była Kultur-Liga na ulicy Rybnej. Tam to było więcej robotników, ale...