Praca w sklepie spożywczym matki - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Gdzie] mama [pracowała]? Miałyśmy sklepik, sklepik spożywczy. Ojciec umarł i ja jako mała dziewczynka już pomagałam matce w tym sklepiku. Ja pamiętam, ona mnie posyłała na różne posyłki. Dzisiaj jak jest sklep, to przyjeżdża auto i przywozi ten cukier i ten ryż, i te wszystkie artykuły. [Wtedy] trzeba było iść i kupić to z wielkich tych sklepów do małego sklepika. Dwa kilo ryżu wystarczyło na miesiąc, żeby sprzedać. Ludzie byli tam biedni. Ile kupowali? Ćwierć kilo. I raz poszłam, [mama] posłała mnie kupić dwa kilo ryżu, może miałam osiem lat. I ja kupiłam i mnie to dali w takiej torbie z papieru, taki ten brązowy papier. I ja trzymam ten [worek], to co, [ja byłam] mała dziewczynka i ja poszłam z tym, tak trzymam. To ja widzę, że ten ryż tutaj ucieka, ten papier, pękniecie było w nim. I ja usiadłam na trotuarze, podniosłam...