Batja Himelfarb - prababcia ze strony matki - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Żydzi, życie codzienne, rodzina i dom rodzinny, prababcia Batja Himelfarb – prababcia ze strony matki Pewnie, że ja pamiętam [swoją prababcię]. Teraz ja jestem już prababka, bo mam prawnuki w Los Angeles, ale tutaj moja wnuczka z Tel Awiwu przyjeżdża do mnie na piątek, na sobotę, to cały świat ja bym chciała jej dać i ugotuję te najlepsze potrawy co ona lubi. Dlaczego ja to mówię? Bo moja prababka miała trzy córki i trzech synów, że jeden z nich był moim dziadkiem. To ona rok rocznie przeszła [do domu innego dziecka], nie posyłało się tam tych starszych ludzi do [domów starców], trzymali ich w domu do ostatniej chwili. To jak ona była nie u mojego dziadka, tylko u jego siostry,...