Dziadkowie - Chaim i Elka Hoffer oraz prababcia Jehudit - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Żydzi, dzieciństwo, rodzina i dom rodzinny, dziadkowie Dziadkowie – Chaim i Elka Hoffer oraz prababcia Jehudit [Dziadkowie] ze strony ojca to mieszkali w Białej Podlaskiej, a później przeszli do Brest Litewsk. Tam też był dziadek, była babka, byli synowie, były córki i była rodzina. Opowiem teraz ładną historię. Była tam prababka też i ja jej nie znałam, oni nie byli w dobrych stosunkach. W Brest Litewsk ja przyjechałam na każdy hofesz, to jest na wakacje, na święta. Byłam na wakacjach u babki i u dziadka w Białej Podlaskiej jeszcze nim przeszli do Brest Litewsk. Byłam [wtedy] małą dziewczynką. A ten dziadek mi mówi: „Pójdziesz mi kupić gazetę”. I on mi tłumaczył gdzie, dał mi te...