Próba nielegalnego przedostania się do Palestyny - Samuel Gradel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po wojnie [płynęły] okręty takich nielegalnych tu do kraju. Był jeden okręt, [który] się nazywał Exodus. Ja też tam płynąłem. [Kiedy byłem] w Niemczech, Sochnut, agencja żydowska, i syjoniści, tu z kraju młodzi ludzie, prowadzili nielegalny wyjazd do kraju, do Izraela, do Palestyny wtedy. [Płynęły] okręty z Italii i z Francji. Nas zawieźli do Marsylii i stamtąd do miejsca, [które] się nazywało Port-de-Bouc. Tam zbierali ludzi, [przypłynął] okręt, duży okręt amerykański, ale to był okręt taki rzeczny. W każdym razie sprowadzili go i byli tam marynarze, amerykańscy Żydzi, którzy byli w czasie wojny we flocie. I tam przyjeżdżali, naładowało się [ludzi]. [Do spania] były prycze, jak w lagrach, i cztery i pół tysiąca ludzi. Byliśmy w porcie i się umówiono z jakimś pilotem, żeby nas...