Edukacja w przedwojennym Lublinie - Samuel Gradel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pierwsza szkoła to było Gimnazjum Humanistyczne [Koedukacyjne] Towarzystwa Zakładania Szkół Żydowskich. Ojciec był w zarządzie tej szkoły i był jednym z tych, co zbudowali tę szkołę. Poszedłem, [jak miałem] sześć lat. Zamiast powszechnej szkoły przy gimnazjum były trzy oddziały przygotowawcze – [klasa] podwstępna A, podwstępna B, wstępna i [potem szło się] do pierwszej klasy gimnazjalnej. To był jeszcze stary system – osiem klas. W ósmej klasie się zdawało maturę. Ja chodziłem od pierwszego dnia do tej szkoły – trzy oddziały i do pierwszej klasy, [potem] druga, trzecia, czwarta i piąta. Stamtąd poszedłem do szkoły budowlanej. [Gimnazjum] było gdzieś koło Niecałej, tam było kino Corso [po] drugiej stronie....