Spółdzielcze Stowarzyszenie Mieszkaniowe Spółdom przy ulicy Probostwo 19 - Samuel Gradel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Od [19]29 do [19]39 [roku] mieszkaliśmy w domu, [który] się nazywał Spółdom. Dwudziestu czterech lokatorów było właścicielami tego [budynku]. Była [wzięta] pożyczka w Banku Gospodarstwa Krajowego na dwadzieścia pięć lat. Miałem jedenaście lat, jak [przeprowadziliśmy się] do Spółdomu, mój brat miał siedem. Tam myśmy mieli bliżej do szkoły. Ja chodziłem do budowlanej szkoły, to chodziłem od Probostwa aż na Lubartowską, [potem] Świętoduską i na Krakowskie Przedmieście i całe Krakowskie Przedmieście [przechodziłem] aż do Alej Racławickich i alei Długosza. To szmat drogi. Mieliśmy mieszkanie trzypokojowe, duży salon, u nas to się nazywało jadalnia, stał stół w środku. Była sypialnia, był dziecinny pokój, była łazienka, był klozet. Nie trzeba...