Powrót do Polski w 1946 roku - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Do Lublina wróciłem] w czterdziestym szóstym roku, początek czterdziestego szóstego roku. [Tam było] strasznie. Przecież nie było... tam dzielnica żydowska była zrujnowana zupełnie. To już gruzy były, gruzy były. Nasz dom na Żmigrodzie był, mieszkanie mieliśmy, [ale] ja nie mieszkałem tam. Tam już ktoś mieszkał. Ja już nie byłem w Lublinie, ja tylko przyjechałem do Lublina, odwiedzić Lublin. Ja mieszkałem w Wałbrzychu. Później we Wrocławiu mieszkałem. Tu miałem siostrę i tu miałem siostrę. Co miałem robić w Lublinie? Czym ja się mogłem zajmować w Lublinie? [Czym się zajmowałem] w Wałbrzychu? No, różnie, różnie. Pracowałem. Różnie. I we Wrocławiu. Myśmy mieli dużą piekarnię we Wrocławiu. Mój szwagier miał w Lublinie...