Getto na Podzamczu - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Później przyszli Niemcy i nas przerzucili do Rynku, [tam] gdzie Rynek był, na ulicę Rybną. I myśmy tam byli w giecie, później z tego gieta na dół, na Krawiecką, tam [gdzie] Szeroka. Tam oni zrobili gieto. To gieto było tak: z tej bramy, do zamku tak dookoła, Lubartowska była tylko z jednej strony do końca i tak dookoła. To było gieto, małe gieto. [Jak] nas już przerzucili z jednego gieta do drugiego, [to] ja byłem jeszcze z rodzicami. A później z tego geta, gdzie ja już byłem na Kowalskiej tam, tam koło Szerokiej, na Kowalskiej, to ja słyszałem, że później oni wyprowadzili ludzi do Plagiego Laśkiewicza naprzeciwko Majdanka. Ja nosiłem cement do Plagiego Laśkiewicza. Tam były jeszcze hangary takie, to ja nosiłem cement. Kolej...