Wybuch II wojny światowej i okupacja niemiecka - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, projekt Lublin. Pamięć Zagłady, II wojna światowa, okupacja niemiecka, bombardowanie Lublina, żołnierze niemieccy Wybuch II wojny światowej i okupacja niemiecka w Lublinie Ja byłem prawie dwa lata z Niemcami [w Lublinie]. Nie dwa lata, byłem dwadzieścia kilka miesięcy. Myśmy mieszkali na Żmigrodzie. To oni z początku bombardowali Lublin. W Lublinie na ulicę Jezuicką, koło Bramy Krakowskiej, te domy bombardowali i bombardowali katedrę. Katedra była, paliła się. W nocy widzieliśmy jak się pali. I Niemcy wkroczyli, to jeszcze Polacy próbowali zatrzymać ich. Skąd! Oni weszli z artylerią, z tankami, i pieszo, gęsiego szli, gęsiego. I myśmy widzieli od nas,...