Dzielnica żydowska i profesje wśród Żydów - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak wyglądała dzielnica żydowska?] Strasznie. Strasznie. Tam nie można było wejść, tak śmierdziało. Bo tam nie było kanalizacji, tam nie było odpływu wszystkich tych. To mieszkali w domach, to były z drzewa, to były rudery, to nie były domy. I ta główna i Szeroka, ta ulica Szeroka, to była już zbudowana, ale też coś strasznego. Ja tam mało chodziłem. To znaczy była biedota i byli Żydzi dobrze urządzeni. Była duża biedota między Żydami. I między Polakami też była. Tylko Żydzi nie dostawali tych [lepszych posad], Żydzi byli zmuszani pracować jako rzemieślnicy i handlować, bo posady nie mogli dostać. W uniwersytetach było numerus clausus, nie dopuszczali Żydów. [Żydzi pracowali jako] krawcy, szewcy, stolarze, tak. I byli jubilerzy, różnego rodzaju,...