Sąsiedzi z ulicy Żmigród - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Myśmy mieszkali] na Żmigrodzie, pod numerem 5. Tam Grenderowie [Grende] mieszkali, Sztrasberger mieszkał, z Żydów, myśmy mieszkali, Tenkinowie mieszkali. Kto jeszcze tam mieszkał? Nie mogę sobie przypomnieć. [Joseph] Dakar z domu, on się nazywa Zakrojczyk. Co to jest zakrojczyk? To jest ten, powiedzmy, [jak] odzież się kraja, przykraja, nożyczkami czy to maszyną. To się nazywa zakrojczyk. Oni się zajmowali skórą, mieli hurtownię skóry. A rodzice jego ojca mieli duży skład skór. Zakrojczyk. [Żmigród 5] to tam na dole, w środku. Tam ten dom należał do Goldsztajnów i tam mieszkali Goldsztajnowie i mieszkali Wajcmanowie mieszkali w tym domu. I tam był doktór, to był znany doktór, zapomniałem jak się nazywał. Doktór chorób skórnych....