Składy węgla na Żmigrodzie - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój ojciec był kupcem, on importował ze Śląska węgiel. Myśmy mieli składy węgla, kilka składów węgla. I na bocznicy Banku Łódzkiego mieliśmy tam miejsce, gdzie nam towar przychodził. I ojciec rozdzielał po różnych składach te węgle. I myśmy mieli skład, duży skład na Królewskiej, na rogu Żmigrodu. Tam był duży plac, wujka dom był i tam myśmy mieli składy węgla. I dobrze nam się powodziło. Później ten mój wuj zbankrutował. Budował drugą część placu do Żmigrodu, to był wolny plac, on budował tam budynek dla sądu, tam był sąd, sąd grodzki czy jezuicki. Ja nie przypominam sobie. Byłem dzieckiem. I wuj to sprzedał, bo był kryzys wówczas w Polsce, w świecie. To było w dwudziestym dziewiątym roku. Dwudziesty dziewiąty i trzydziesty rok. I tak to on był zmuszony, on zbankrutował i sprzedał ten dom z tym...