Siostry - Hanka, Hela i Balbina Bass - Josef Bass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, dzieciństwo, rodzina i dom rodzinny, rodzeństwo Siostry – Hanka, Hela i Balbina Bass Wszystkie moje siostry się uczyły. Moja siostra najstarsza zrobiła maturę w gimnazjum Kunickiego. I ona ukończyła to gimnazjum. I druga siostra uczyła się, ta mniejsza, i ta mała też chodziła do gimnazjum. Ja chodziłem do gimnazjum aż wojna wybuchła. A dwie siostry, te starsze, one uciekły zaraz jak wojna wybuchła, one uciekły na stronę, gdzie sowieci zajęli. Sowieci zajęli mniej więcej pół Polski. Polska była podzielona. Niemcy [zajęli] część do Bugu i Rosjanie do Bugu. I później one przeżyły. One uciekły, jak Niemcy zaczęli atakować sowietów, to one uciekły też. Ja...