Stosunek do antysemityzmu - Cipora Borensztejn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja chcę panu powiedzieć coś, to nie dotyczy tego. Ja zawsze zadaję pytanie, bo się ma pretensje do Polaków. Ja lubię, ja jestem obiektywna. Chce coś powiedzieć. Ja też zadaję pytanie. Ile Żydów by się znalazło ocalić Polaka? W chwili, kiedy on jest w, jak to się mówi, on musi, on bierze pod uwagę, że nakłada na siebie nieszczęście i na swoją rodzinę. Ja nie wiem ile Żydów by się znalazło. Ja jestem obiektywna. Oczywiście, antysemityzm się bierze też i z ciemnoty i też racji bytu. Bo Polacy mówili, że Żydzi zabierają te wszystkie, Żydzi handlują i tak dalej. I też religia. Ja mam teraz książkę, którą kupiłam, „Kontrakt z Żydami” [„Kontrakt. Życie za życie” Joseph S. Kutrzeba]. Ksiądz z Niemiec, on pisze to. To jest bardzo ciekawa książka, nadzwyczajnie. U nas Żydów nie wolno było mówić o Jezusie. Jeśli ja bym w Polsce...