Freblówka i kolonie finansowane przez gminę żydowską - Cipora Borensztejn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja chodziłam do freblówki. Ta freblówka to była utrzymana przez gminę żydowską. Gmina bym powiedziała. Ona to utrzymywała. Niby to było państwowe i, pamiętam, ja wyjechałam na kolonie. Wyjechało się, nie pamiętam... to jest niedaleko Zaklikowa… Rachów. Gdzie ten Rachów się znajduje? Pamiętam byłam bardzo mała, mała jestem dotychczas. Ale byłam bardzo młoda. Byliśmy tam [na koloniach]. Widocznie tam było gospodarstwo opuszczone, bo ja widziałam tam maszyny rolnicze. Widocznie tam było jakieś gospodarstwo i tam myśmy mieszkały. Pamiętam, chodziliśmy do [rzeki], tam się znajduje Wisła koło Zaklikowa niedaleko. Ja przyjechałam do domu z parchem na głowie. Nie myli [nas], byłam opuszczona. Nie chcieli, żebym weszła [do wody], bo mogę utonąć, bo taka mała byłam. I tyle. Do freblówki chodziłam i na...