Dzieciństwo w przedwojennym Lublinie - Cipora Borensztejn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Cipa Finkielman, [teraz] Borensztejn Cipora. Urodziłam się 27 listopada 1918 roku, w Lublinie. Mieszkałam kiedyś na Ruskiej ulicy, zdaje się, że to było 27. Nie pamiętam. To było naprzeciwko cerkwi ruskiej. Następnie myśmy się przeprowadzili na ulicę Szeroką numer 15/17. Tak, to było naprzeciwko więzienia [na zamku], prosto naprzeciwko. Jak się patrzy dzisiaj, to było dzieciństwo dość smutne. Bym powiedziała, że prawie bez opieki, bo mama była... [musiała] wyżywić rodzinę. W szkole się nie tak dobrze uczyłam, dlatego że – powiedzmy – że się opuszcza pierwszą lekcję. Jak przychodzisz na drugą, już nie wiesz co. I muszę zaznaczyć – szkoła była bardzo surowa, strasznie surowa. Powiedzmy – przyszła kierowniczka, pyta się o mnie. Mnie...