Śmierć rodziców podczas wojny - Irena Burstin - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myśmy [się bawili] za szafą – szafa stała tak w rogu, za szafą było wolne miejsce, tam żeśmy siadali i tam żeśmy się bawili. Jak ktoś wchodził, tośmy wstawali, żeby nie było widać naszych nóg. Pewnego razu przyszła mama, a za nią szedł jakiś Ukrainiec. I mama zrozumiała, że musi nas chronić, tak myślę. Wyszła z nim. Powiedziała: – Chodź, wyjdźmy, porozmawiamy. Nie wiem, czy chciała go przekupić, czy co. Ją zastrzelili, a ja straciłam przytomność. Od uderzenia [kolbą w głowę] straciłam bębenki w uszach, pękły mi. Jak przyszli grabarze, Żydzi, to poznali mnie, widzieli, że ja żyję. Dali mi chustę mamy, bo to było zimno, deszcze. Wróciłam do tych państwa, którzy mieli ogród – tam gdzieśmy byli, którzy mnie wygnali – wróciłam do nich. Oni nie chcieli mnie wpuścić. Ukrywałam się. Spałam na...