Ogród Saski i sklepy na Krakowskim Przedmieściu - Bronisława Friedman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tak, pamiętam bardzo dobrze [Ogród Saski] i za każdym razem, jak przyjeżdżam do Lublina, odwiedzam ten ogród, te łabędzie. On był o wiele ładniejszy, czyściejszy, więcej drzew owocowych. Teraz jest troszkę zaniedbany, ale pamiętam bardzo dobrze ten Ogród Saski, bo zawsze spacerowałam. [Krakowskie Przedmieście] to była jedna z najładniejszych ulic. Teraz po wojnie bardzo się zmieniła. Ostatnio widziałam deptak, to taki żywy, ale był okres, że ta ulica była bardzo zaniedbana po wojnie, zrujnowana, zaniedbana, nie te same sklepy. Naprzeciw naszego domu był bardzo ładny sklep ubrań, Łuszczewska i spółka. Bardzo elegancki sklep, ubrania i męskie i damskie. Była bardzo ładna kawiarnia na rogu 3-go Maja i Krakowskiego Przedmieścia,...