Przyjaźń ze Stanisławem i Wandą Muciek - Bronisława Friedman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To mój sąsiad, [Stanisław Muciek] mi powiedział: „Słuchaj. To jest moja sąsiadka”. On już był w pierwszej klasie, a ja byłam w przedszkolu i to on mi przypomniał jak wróciliśmy z Rosji, bo ja tego też nie pamiętam. On mi przypomniał: „Ja ciebie zawsze widziałem z góry. Stałem na schodach i przez okno patrzałem, widziałem. To moja sąsiadka” Z jego żoną jestem bardzo zaprzyjaźniona. Ona opiekuje się grobem mojej mamy. W każde święto zapala świecę i kładzie kwiaty. [Stanisław Muciek mieszkał] w tym samym domu. Jego matka i ojciec byli dozorcy tego domu. On był o dwa lata starszym ode mnie, on już umarł. [Żyje jego] żona. Jego matka też umarła. Jak ja przyjechałam dwadzieścia lat temu, to ja jeszcze ją...