Najpierw wykończyli Żydów, później stopniowo Polaków chcieli wykańczać - Jerzy Filipowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
No w czasie okupacji traktowanie to było straszne. Nas po prostu Niemcy widzieli, jako osoby niepożądane. Tak, jak najpierw wykończyli Żydów w getcie, to później stopniowo Polaków chcieli wykańczać, tylko, że to za duża populacja, to nie takie proste. I stosunek ich był taki zły, przymusowy. Po prostu jesteś niższej kategorii człowiekiem, ale jeżeli będziesz ze mną współpracował, to będziesz miał dobrze. Tak mieli folksdojcze, tak mieli kapusie. Przekupywali niektórych, tak było. Byliśmy traktowani, jak naród do wyniszczenia. Jeżeli chodzi jeszcze o okres okupacji, to jeszcze taki fakt mi został w pamięci. Pewnego dnia, wracam na Żoliborz, idę ulicą Śmiałą, sąsiedzi: „Nie idź! Nie idź!” -„Dlaczego?” -„Bo wszystkich z domu aresztowano.” Okazuje się, że ich wywieźli na Aleję Szucha na jakieś przesłuchanie....