Żoliborz oficerski. Dzieciństwo i surowe wychowanie - Jerzy Filipowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Jerzy Filipowicz, urodziłem się 15 sierpnia 1927 roku w Warszawie, czyli mam już 89 lat. Do trzeciego roku życia byłem przy rodzicach, po trzecim roku życia rodzice się rozeszli i wychowywała mnie babcia. Czyli, mówiąc szczerze, już byłem pół sierotą, bo właściwie mama była z daleka, ojciec był z daleka, a wychowywała [mnie] babcia Franciszka, mama mego ojca, pod nadzorem mego ojca. Zatem, wykształcenie i całe swoje młode życie spędziłem na Żoliborzu, na ulicy Śmiałej, na tak zwanym Żoliborzu oficerskim, bo tam mieszkali na około ludzie, którzy służyli w Wojsku Polskim i mieli oficerskie stanowiska. Była to dzielnica taka willowa. Moje młode życie nie miało ciekawych momentów. Dlaczego? Dlatego, że byłem chowany w stylu wojskowym. Kontakt z dziećmi był dyktowany przez babcię, wolno...