Wiadomość o śmierci ojca - Mosze Handelsman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Ostatnią] wiadomość [od rodziny] dostaliśmy w 1940 roku. W [święto] Chanuka, to może być w listopadzie. Był pobożny kadisz u nas. U nas się mówi kadisz po ojcu, po śmierci. Nie wiedziałem, że zabili jego. [Od] tego czasu ja wiem, że ojca nie ma już. Siostra moja pisała po polsku: „Zmów pobożny kadisz po ojcu naszego. Nie mam, nie mamy więcej ojca”. Jak i co się było, ona nie pisała nic. Nie, nie mam [tego] listu. Dlaczego nie mam listu? Dlatego, bo przyjechaliśmy tutaj, to wzięli od nas wszystko, co u nas było, fotografie, listy. [Bo] jechaliśmy z Polski do Palestyny [przez] nielegalną granicę. Angliczanie robili wszystko, żebyśmy nie mogliśmy przyjechać do Palestyny. To, żeby nie wiedzieli kto my jesteśmy, to wzięli od nas te wszystkie świadectwa, wzięli u mnie świadectwo z Tarbutu ze szkoły,...