Wejście Niemców do Lublina i początek okupacji niemieckiej - Mosze Handelsman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Stałem na rogatce i widziałem jak wojsko germanckie wchodzi do Lublina. Przedtem przeszli Polacy. Słyszałem jak oni strzelali Polaków, słyszałem. Oni zabili Polaków. Wzięli Polaków, ja słyszałem, 15 minut strzelania i oni ich zabili. Pewnie, ja nie widziałem tego. No, przedstawiłem sobie, że oni [ich] zabili. No, widziałem, co oni robili. Oni weszli, mnie nic nie zrobili. Którzy byli ludzie dorośli, oni wzięli ich, żeby oni pomogli im taskać amunicje wszystkie takie. To ja biegłem. Tak widziałem pierwszego dnia Niemców. Oni [otwierali] sklepy, wytaszczyli wszystko ze sklepów. Oni nie odnosili się dobrze. Na przykład chłopiec sprzedawał papierosy, blok taki papierosów. Podchodzi do niego Niemiec i pyta się. Niemiec sam nie szedł nigdy, zawsze dwóch, trzech żołnierzy. Niemiec podchodzi do tego [chłopca] i pyta się, ja...