Wieniawa i okolice rodzinnego domu przy alei Długosza - Mosze Handelsman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W jakiej dzielnicy [mieszkałem]? Nazywała się dzielnica Czechów. Ja nie wiem dlaczego Czechów. Ogród Saski znajduje się na Krakowskim Przedmieściu. No, jest tam rogatka, na dół to jest aleja Długosza, z drugiej strony Ogrodu Saskiego, to była aleja Długosza. Tam my mieszkaliśmy. Tak, ja mogę opowiedzieć [o moim domu], ja bardzo dużo pamiętam o tym domu. Ja byłem w Lublinie, nie ma [już] tego domu. To był dom, kamienny dom. W tej okolicy nie było kamienic, może jeszcze dwie kamienice. Kamienice się mówi? Kamienice. I nasz dom był kamienicą. Ja nie wiem dlaczego rozebrali go. Były dwa etaże, dwa piętra. My mieszkaliśmy na dole. I co ja pamiętam z Lublina? Kiedy byłem chłopcem był na rogu u nas z przeciwka, na dworze był kiosk i tam jak byłem chłopcem zawsze...