Cheder, szkoła Jawne i szkoła Tarbut - Mosze Handelsman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z chederu ja poszedłem do szkoły na ulicy Lubartowska 8 i szkoła nazywała się Jawne. Dzisiaj gmina żydowska znajduje się w tym miejscu. Ja byłem tam z prezydentem miasta Lublina, byłem tam. To oni mówili, że to była synagoga. To nie była synagoga, to była szkoła nasza, Jawne. No, szkoła. Dlaczego, nie wiem, [ale zamknęli] szkołę i z czwartej klasy przeszedłem do Tarbutu. [Cheder był] niedaleko nas. Jak przedstawić ten cheder? W wejściu do chederu nie było podłogi, była ziemia. Dlaczego ja to pamiętam? Mnie było wtedy trzy lata. Kiedy dziecku jest trzy lata oni biorą jego do chederu. To [ojciec] mi wiązał talit, tałes i wziął mnie do chederu. To ja nic nie widziałem. No, kiedy on postawił mnie na ziemię, to ja pamiętam, że była ziemia, nie było podłogi. No, jak się wszedłem do chederu, to był...