Rodzina Handelsmanów - Mosze Handelsman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nazywam się Handelsman Mosze, urodziłem się w Lublinie w 1925 roku, w ulicy aleja Długosza 16. Rodzina ojca, ojciec i dziadek [wywodzili się] z Lublina, wszyscy z Lublina. To ja wiem. Przedtem ja nie wiem skąd oni. No, ja myślę, że bardzo dużo lat rodzina ojca [mieszkała] w Lublinie. No, mama i rodzina mamy [była] z Brześcia nad Bugiem. Ja [jestem ciekawy] jak mama z ojcem poznali się. Mama moja wyszła za mąż nie za mojego ojca, był [wcześniej] pierwszy mąż. Bandyty jego zabili po drodze… wówczas byli kupcy, którzy jechali z koniami, jak się nazywa… nie było samochodów wówczas. On był kupcem… To bandyty napadli na nich i jego zabili po drodze do Lublina, i jego [pogrzebali] w Lublinie. Mama moja z Brześcia nie znała nikogo w Lublinie. Została się z córką małą,...