Odbiór wojennych wspomnień w Izraelu - Jochewed Flumenker - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Był okres, kiedy oni tak dobrze nie wiedzieli o przeżyciach, o Szoa, że uważali, że oni więcej przeżyli, bo tu też było dość ciężko, ale nie ma porównania. Tu była malaria. Przede wszystkim przyjechali przeważnie młodzi ludzie i przyjechali jako idealiści. 17, 18 lat, byli starsi też. I początkowo nie mówiło się tyle o Szoa, o tym, co przeżyliśmy, to się nie mówiło, bo [mówiono], że psychologicznie to niedobrze wpłynie na dzieci. I tu w kraju też uważano, że trzeba zapomnieć. Pamiętam, jak tylko przyjechałam i mimo to, że przeżyłam, to poleciałam – mieszkałam wtedy w Ramat Ganie – do biblioteki wziąć te pierwsze książki, które wyszły. Mimo to, że przeżyłam, ale chciałam [przeczytać]. To [bibliotekarka] mówi: – [Można] poznać, że ty jesteś stamtąd, bo tutaj młodzież nie chce czytać, bo mówi: „To takie bolesne”. Ja...