Stosunki polsko-żydowskie przed wojną i podczas wojny - Jochewed Flumenker - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Naprzeciwko naszego domu mieszkali studenci KUL-u. Wtedy w Lublinie był jeden uniwersytet, KUL tylko, katolicki uniwersytet. I ci chłopcy byli znani [z tego], że nie tak specjalnie lubili Żydów. Ale do nas przez okno to znaki różne robili. Toteż my im zawsze mówiłyśmy: – Wy jesteście „Precz z Żydami, Żydówki z nami”. Żydówki lubimy, a Żydów [nie]. Ale różnie było. Jak chodziliśmy na łyżwy – to się nazywało WKS, Wojskowy Klub Sportowy – to tam spotykaliśmy różnych – byli tacy bardzo mili, ale byli tacy, co czuliśmy, że nienawidzą nas, bo podstawiali nogi, żebyśmy upadali. Ale byli też tacy bardzo sympatyczni. Ale większość, niestety, była, która nie lubiła [Żydów]. Nasz kurator był znany [z tego], że jest endekiem i jak tylko miał jakiś najmniejszy powód, żeby odebrać nam...