Anna Szternfinkiel-Langfus - Jochewed Flumenker - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Anna Szternfinkiel była moją koleżanką, ale [uczyła się] w innej szkole. Ja chodziłam do gimnazjum humanistycznego, a ona do państwowego. W państwowym gimnazjum, gdzie chodziła, było bardzo mało Żydów. Przede wszystkim celujące uczennice przyjmowano. Każdy chciał iść do tego gimnazjum państwowego, bo opłata była niewielka. Zdaje się, że w klasie, [do której] chodziła Anna Langfus, były 3 albo 4 Żydówki najwięcej. I te Żydówki były najlepszymi uczennicami. Pamiętam, że Anna pisała piękne wypracowania po polsku. I my, jak słyszeliśmy, że będzie ten sam temat w naszej szkole, braliśmy od niej, żeby się przygotować. Wiem, że ona przeżyła wojnę. Czytałam książki jej, [które] wydała. Dwie, trzy książki. Za jedną z książek w Paryżu dostała nagrodę imienia Goncourta, to znaczy jedną z...