Mieszkania na Kowalskiej 6 i Bernardyńskiej 18 - Jochewed Flumenker - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Początkowo mieszkaliśmy na ulicy Kowalskiej 6, róg Furmańskiej 2. W tym samym domu mieszkała rodzina Żytomirskich, to znaczy rodzice ojca Nety Adwidar, dziadkowie jej. I oczywiście z całej rodziny nikt nie został, tylko jej ojciec, który wyjechał jeszcze przed wojną jako chaluc, idealista do Palestyny. Dom ten znajdował się w żydowskiej dzielnicy, ulica Kowalska była znana ze sklepów ze skórami. Mój ojciec też miał tam hurtownię skór. W 1934 roku przeprowadziliśmy się na ulicę Bernardyńską 18. Oczywiście, mieszkanie było większe i w ładniejszej okolicy, to znaczy tam, gdzie już była raczej [ludność] polska, oczywiście mieszkali też Żydzi. I w porównaniu z tą Kowalską to [była okolica] luksusowa. Jak byłam w Lublinie niedawno na ulicy Kowalskiej i porównywałam z Bernardyńską, to było przeciwnie –...