Najbliższa rodzina - Jochewed Flumenker - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Nazywam się] Jochewed Flumenker, córka Chany z rodziny Zygielszyperów z Krasnegostawu i Jehoszuy Frajda. Ojciec urodził się w Zamościu, ale jak się ożenił z matką, to przeszedł do Lublina. Ja urodziłam się już w Lublinie. Powinnam powiedzieć wiek? Nie ukradłam u nikogo tych lat, to są moje lata, to nie muszę ich ukrywać – 12 maja 1919 roku, a 12 maja 1935 umarł Józef Piłsudski, w moje urodziny. Chana z domu Zygielszyper i cała jej rodzina najpierw mieszkała w Lublinie, a potem z ojcem i rodziną przeprowadzili się do Krasnegostawu. Ojciec był z Zamościa, ale mówiłam, że kiedy ożenił się z matką, to przeszedł do Lublina. Przeżyliśmy wojnę – ja z ojcem, a matka poszła do wujka jej – Dawida Dawidsona,...