Świetlice zakładowe, klubokawiarnie i biblioteki - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W zakładach pracy były świetlice. W każdym takim dużym zakładzie pracy, jak Lubelskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Miejskiego albo Lubelskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego, które zajmowało się budowa zakładów przemysłowych, czy Przedsiębiorstwo Budownictwa Wiejskiego, czy Wojskowego, w każdym takim przedsiębiorstwie była świetlica i tam było takie bardzo bogate życie kulturalne. W jakiejś książce przeczytałam, że w tamtym okresie ludzie nie znali bilarda. Że nikt tego nie znał. Ja twierdzę, że w każdym takim zakładzie w świetlicy był stół bilardowy i stół do ping ponga. Była estrada i występy. Były zespoły taneczne, śpiewacze prowadzone przez fachowców. Takie właśnie sprawy, jak akademie ku czci – Dzień Kobiet, Rewolucja Październikowa, 22-go Lipca, czy 1-go Maja były...