Wojskowy zespół „Gęgorek” - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wojskowy zespół „Gęgorek” To jeszcze muszę powiedzieć o zespole Gęgorek. Tu, gdzie jest dom kultury w tej chwili, przy ulicy Hempla, Centrum Kultury, to kiedyś była siedziba wojska. Ten teren był ogrodzony prawdopodobnie i ta kapliczka znalazła się na nim. Tam był wojskowy zespół Gęgorek. Znałyśmy tych chłopaków, oczywiście. Jeden z nich, żołnierz, który grał na harmonii, to też mieszkaniec Bełżyc i on nas tam wprowadził w to towarzystwo. No, chętnie żeśmy tam chodziły, bo było chłopaków pod dostatkiem i były urządzane zabawy jakieś, potańcówki. Teatr Gęgorek, to był teatr kukiełkowy dla dzieci, ale był także właśnie zespół muzyczny. Śpiewały tam dwie dziewczyny, chyba. Jedna miała na imię Alina i potem była aktorką Teatru Lalki Andersena. Zespół...