Pamiętam rozganianie strajków w FSC - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Samych strajków to nie widziałam. Słyszałam tylko o tym pociągu przyspawanym i o strajku w zakładach naprawczych samochodów LZNS. Wiem, że [tam] były strajki, ale nie chodziłam w te miejsca. Natomiast rozganianie strajków, to pamiętam dobrze w FSC, dlatego, że nasz zakład prawie sąsiadował z Fabryką Samochodów. Dzień przed tym, kiedy miała być ta akcja wyprowadzania ludzi z Fabryki, nad naszym zakładem pracy latały helikoptery, zrzucali jakieś ulotki na teren Fabryki Samochodów, żeby ludzie wrócili do domu. Ale na nasz zakład żadne ulotki nie spadły. Pacyfikacja Fabryki Samochodów była nad ranem. Wiem stąd, że moja siostra i szwagier pracowali w FSC i mieszkali w tych budynkach obok FSC. To podobno było...