Amatorski teatr przy zakładach Permedia - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Lublinie był taki zespół teatralny, teatru amatorskiego przy zakładzie produkcyjnym Permedia. Zakłady Permedia w Lublinie, to były zakłady produkujące środki czystości i kosmetyki, takie jak mydło, bo płynów do prania, to wtedy chyba nie było. To były duże zakłady i tam był zespół teatralny. Do tego zespołu należało dużo studentów, ale i po skończeniu studiów jeszcze też należeli. Między innymi Zbyszek Jóźwik i Jasio Magierski. Jasio Magierski był synem Stanisława Magierskiego, tego, który miał aptekę w Lublinie i który pomagał partyzantom. I ta słynna piosenka „Dziś do ciebie przyjść nie mogę”, to była pana Stanisława Magierskiego, ale nie wiem czy słowa, czy muzyka, czy i jedno i drugie....