Ulica Niecała, bo się nagle kończy - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ulica Niecała zmieniała swoją nazwę. Przed wojną była Niecała, ale później przed samą wojną to była [ulica] Kazimierza Wyszyńskiego. Niektórzy myśleli, że ulica Wyszyńskiego pochodzi od biskupa Wyszyńskiego. A to nieprawda. Wypożyczyłam kiedyś książkę Remigiusza Moszyńskiego, to był sędzia, który mieszkał na naszej ulicy. Napisał wspomnienia i tam, w tej książce jest napisane, że właśnie [nazwa] ulicy Wyszyńskiego, pochodzi od [nazwiska] brata żony pana sędziego Moszyńskiego, Kazimierza Wyszyńskiego, który był adiutantem Piłsudskiego, patriotą, założycielem szkoły i wielkim społecznikiem. Później rzeczywiście ta ulica kojarzyła się może z biskupem Wyszyńskim, dlatego zmienili na Jana Sławińskiego, a potem znowu na ulicę Niecałą. Ulica Niecała chyba z tej racji ma taką nazwę,...