Po wojnie żołnierze radzieccy stacjonowali na Niecałej pod dwunastką - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ach, jeszcze muszę opowiedzieć o żołnierzach Armii Czerwonej, bo to moi ulubieńcy. Po wojnie żołnierze radzieccy stacjonowali na Niecałej pod dwunastką. To była taka duża kamienica, też z zamykaną bramą i dużym podwórkiem, ale takim czworokątnym. Jeden z nich przychodził do nas codziennie, ale nie przychodził do nas, do panien, tylko przychodził do mojej mamy. To moja mama była jego taką koleżanką i [z nią] mógł godzinami rozmawiać. To był właściwie taki domownik, zawsze coś tam zjadł. Ale nawet nie pamiętam z nim rozmowy, bo nie rozmawiał z nami. Wolał przytulić się do mamusi - to pewnie była taka namiastka domu. Pewnie szukał matki bardziej, niż jakiejś tam dziewczyny. I tego chłopaka – tak widzę go, jak biegnie z bramy do nas do domu. Mimo, że to było jakoś tak ciepło – może wiosna,...