Areszt przy Pierackiego - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeszcze ostatnia, może, sprawa dotycząca polityki. Ta koleżanka, która mnie zaprosiła na tę choinkę, tak jak mówiłam, miała ojca, który był w Służbie Bezpieczeństwa albo wojskowym KBW, bo oni mieszkali przy ulicy Pierackiego albo I-szej Armii Wojska Polskiego - nie wiem, jak teraz się ta ulica nazywa. Pierwsza na lewo idąc od Krakowskiego na 3-go Maja i ten budynek był, to była chyba pierwsza brama po prawej stronie. Tam nie można było wejść na to podwórko, bo stał wartownik, była budka wartownicza. Stał wartownik i dopiero on nas puszczał, kiedy chodziłam do niej. Po prawej stronie było jej mieszkanie, mieli balkon, który wychodził na podwórko, a to podwórko też było takie ogrodzone, czterokątne. Oni mieszkali po prawej stronie na piętrze, a po lewej stronie był areszt. Na pewno był areszt, bo tam...