Pobyt w obozach Gross-Rosen i Bergen-Belsen - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, okupacja niemiecka, Żydzi, obóz koncentracyjny Pobyt w obozach w Gross-Rosen i Bergen-Belsen Przed samym wybuchem powstania [w Warszawie] był jakiś wybuch granatu czy coś na ulicy i [Niemcy] zamknęli tą całą ulicę i zabrali nas. Nie pytali się o papiery, nic, tylko do Pawiaku. I z Pawiaku po dwóch, trzech tygodniach wysłali nas do obozu. To był najprzód Oświęcim, ale nie było miejsca już. Tylko na kilka godzin, zostaliśmy tam dwa, trzy dni, a później do Gross-Rosen. W Gross-Rosen zostałem tam jakieś pięć, sześć miesięcy. No, to znowu zabrali nas do Halbau. Tam była fabryka śmigieł do samolotów. Stamtąd zabrali nas znowu do Dora [Mittelbau-Dora], i potem aż do...