Stosunek do Polski i Polaków - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie, nie tęsknię [za Polską]. Tęsknię, jeżeli zobaczę kogoś. Ale tak, to ciężko mi powiedzieć. Co ja mogę? Straciłem wszystko. Jak mogę pamiętać o Polsce, jak widziałem [tam] tylko złe rzeczy. Nie opowiadam panu tych wszystkich tych. Ja widziałem, jak tego żydziaka trzeba było odłożyć. Odłożyć... [to znaczy] zabić go, bo to Żyd, to trzeba go odłożyć. Wspomnienia, ale to… Czy ja zmienię Polaków? Nie wszyscy [byli źli]. Nie mogę powiedzieć o wszystkich, ale większość… Większość. Tam, gdzie pracowałem, ja nie wiem… Ale o kolegach [z dzieciństwa] nie mogę powiedzieć, bo myśmy nigdy jako dzieci nie myśleli [o tym]. Między nami nie było różnicy. [Jak dostałem] list od pana, to poszedłem do mojego bratanka. Powiedziałem: „Ja...