Pomoc Folke Bernadotte i pobyt w Szwecji - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Później do tego Bergen-Belsen przyszedł Folke Bernadotte. Folke Bernadotte był ministrem ze Szwecji. Oni chcieli się wykupić. Dlaczego? Bo Szwedzi handlowali z Niemcami. To chciał pokazać, że on robi coś dla pomocy, dla ludzi i dlatego tego. No i dostałem się do Szwecji. W Szwecji nie wierzyli, że będę żył. I jak zwykle szczęście. Siostra ta główna [w szpitalu] dostała trzy zastrzyki penicyliny, czy trzy pudełka... coś takiego, ja nie wiem. I ja dostałem tą penicylinę, jedną taką tego. Leżałem tam i ona stałe przychodziła pytać się, jak to, czy to robi coś, czy nie. Później rozmawialiśmy trochę, ja [znałem] trochę niemiecki, jej mąż był dziennikarzem sportowym, znał niemiecki, przyszedł, to porozmawialiśmy. Pytali się i o rodzinę, o tego, powiedziałem, nie wiem, gdzie są, bo jeden [brat] wiem, że był we Francji, jeden w...