Kolega z podwórka - Leszek Pityński - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, relacje polsko- żydowskie, Leszek Pityński Kolega z podwórka – Leszek Pityński Lublin czasem [mi się śni], teraz to bardzo rzadko, teraz już rzadko. Dawniej mi się śniło. Moi koledzy, to się śniło. Ciekawą rzecz mogę powiedzieć o Pityńskich. Pityński miał dwóch synów: Tadzik i Leszek. Tadzik był mój przyjaciel od trzech lat. Do piętnastu, szesnastu lat byliśmy bardzo związani. Jeden bez drugiego nie chodził. Leszek był kolegą [mojego brata] Kurta, tego [co wyjechał] do Izraela. Byli przyjaciółmi. Co się stało? Leszek w 1939 roku razem z moim bratem przeszli do Rumunii. To byli w Stryju, tam gdzieś tego. Rozpadła się armia polska, wszystko się...