Sąsiedzi i koledzy z ulicy Niecałej 10 - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieszkaliśmy na Niecałej 10. Koło nas mieszkali kapitan Szczepański, kapitan Pityński, major Lipowski, Czuderski pułkownik… przeważnie wojskowi. Mitraszewski prokurator. Tych znałem, tam miałem tych pierwszych kolegów, to znaczy Tadzika Pityńskiego i Tośka Mitraszewskiego. Jeszcze był tam... O, dużo było jeszcze różnych. W każdym razie stosunki między nami to były od dzieciństwa. Co mogę powiedzieć o sąsiadach? No, tylko jedną ciekawą rzecz, że wszyscy przychodzili do nas bardzo często, bo jako [że ojciec] był na bardzo wysokim stanowisku, to wszyscy przychodzili, jak mieli wielkie kłopoty. To był poniedziałek i wtorek, gdzie wszyscy oficerowie wyżsi przychodzili. „Mam taki kłopot, to ja przegrałem w karty”. To przegrał, to mu ukradli, [albo jakaś kobieta] ukradła tego...