Praca i nauka w powojennym Poznaniu - Marian Milsztajn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zawezwał mnie zastępca dowódcy batalionu major Cadykiewicz i pyta mnie się: – Milsztajn, co chcesz zrobić po służbie wojskowej? Powiedziałem mu: – Wrócę do swojego miasta. – Byliśmy w twoim mieście, ty byłeś w twoim mieście, przechodziliśmy to miasto, widziałeś, co tam się działo, co się stało z tym miastem. I mówi: – Marian, ja ci przygotuję skierowanie do Poznania, do komendy miejskiej. I tam przyszedłem, oddałem dokumenty. Ten komendant miasta Poznania był bratem Żymierskiego. On powiedział: – Przeczytałem wszystkie twoje dokumenty. Radzę ci, udaj się na ulicę tą i tą w Poznaniu z tym listem, przekażesz tam, gdzie cię zaprowadzą. I przychodzę na tę ulicę, ulica zamknięta, stoi wartownik. Zameldowałem się, mówię: – Posłali mnie tutaj. – Kto? – Komendant miasta. On...