Zabranie polskiego obywatelstwa - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Co mnie zabolało, to zabranie [obywatelstwa]... To nie jest to, że... To Polska odpowiada [za to]. To nie reżim, ale Polska. Jak można zabrać człowiekowi, który się urodził tam, przecież nie mówię, że z dziada pradziada, ale jak można zabrać człowiekowi obywatelstwo? Jak? Ani nie siedziałam [w więzieniu], nie byłam karana, pracowałam jak każden jeden, nie zrobiłam nic złego. Jak można zabrać obywatelstwo? Proszę mi na to odpowiedzieć. Jak? Dlaczego? Nic się nie stało, nic się nie stało. Podałam na... przecież jak każden jeden, w 1957 roku, każden jeden... Zabrali nam obywatelstwo i dali nam ten... to nawet nie jest laissez-passer, to jest... dokument podróży. Bez obywatelstwa. Zabrać obywatelstwo człowiekowi? Jak? Dlaczego? Niech mi pan wytłumaczy, to nie mogę zrozumieć tego....