Powojenny antysemityzm i decyzja o wyjeździe do Izraela w 1957 roku - Helena Grynszpan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Czy odczuwałam przejawy antysemityzmu przed wojną?] Czy ja wiem. Specjalnie... wiadomo, jak te dzieci, to dzieci, ale... nie mogę powiedzieć, żeby mnie tam, żebym miała jakieś… Ale nie dali mi się czuć Polką, nie mogłam się czuć Polką, nie mogłam się czuć Polką, dlatego, że jednak „Ty Żydówo” czy coś, od czasu do czasu. Wie pan, jak to jest. Tak, że... Nie... Ale tak samo nie dali po wojnie. Ja bardzo dużo upokorzeń przeżyłam po wojnie. W Lublinie później już byłam krótko, nie tak długo, ale w Łodzi, w Łodzi. Sam nasz wyjazd… Jak można być? Człowiek, który żyje z pracy i zabierają tą pracę? Jak można żyć? Pan wie jakie były szykany? Zwalniali z pracy przede wszystkim. Ja wtedy właściwie nie pracowałam, bo miałam małe dziecko, to ja nie pracowałam,...